Środa, 22 listopada 2017, Cecylii, Marka, Maura

Wzmocnij się naturalną witaminą C

Zima nie była wprawdzie ciężka, ale wiosna z reguły sprowadza na nas momenty osłabienia. Łatwo wówczas o wszelkiego rodzaju infekcje. Dobrym zabezpieczeniem jest wtedy witamina C (kwas askorbinowy). Dzienne zalecane spożycie kwasu askorbinowego wynosi 80 mg. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę C niż osoby niepalące. Przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych. Istotnym elementem naszego układu immunologicznego pod względem funkcjonalnym są makrofagi. Są to białe krwinki zajmujące się fagocytozą drobnoustrojów m.in. wirusów, które to dostały się do naszego ustroju. Proces fagocytozy polega na pochłanianiu przez makrofagi intruzów oraz niszczeniu ich w swym wnętrzu poprzez oddziaływanie tzw. enzymów lizosomalnych. Szybkość i efektywność procesu fagocytozy są zależne od stanu czynnościowego makrofagów. Krwinki "odżywione" witaminą C działają energicznie i szybko zwalczają infekcję. Witamina C wpływa również bezpośrednio na przeciwciała, czyli białka utworzone w białych krwinkach typu B, których zadanie polega na rozpoznawaniu i niszczeniu określonych drobnoustrojów. Podawanie kwasu askorbinowego powoduje znaczny wzrost liczby przeciwciał niezbędnych do walki z wirusami. Jest to bardzo ważne w leczeniu przeziębienia, ponieważ podczas przyjmowania witaminy C przyspieszamy proces wyzdrowienia, a co za tym idzie nie dopuszczamy do większego rozwoju zakażenia wirusowego. Szczególnie ważne jest odpowiednie dobranie preparatu zawierającego kwas askorbinowy. Warto sięgnąć po preparaty, które zawierają wyciągi z roślin, jako źródło witaminy C. W odróżnieniu od syntetycznej witaminy C - kwas askorbinowy w postaci naturalnej występuje w kompleksach z bioflawonoidami (np. rutozyd), które zapewniają stabilność i trwałość witaminie C. Syntetyczna witamina C jest mniej stabilna np. w zmiennych warunkach temperaturowych podczas przechowywania - przez co szybciej może stracić swoją aktywność farmakologiczną. W przypadku preparatów zawierających naturalne wyciągi roślinne nie ma takiego zagrożenia. Ponadto naturalna witamina C jest lepiej wchłaniana od syntetycznej i jest wyjątkowo łagodna dla śluzówki żołądka. Zmniejsza ryzyko zawału, chorób serca i układu krążenia, eliminuje zmęczenie, wspomaga wzrost i regenerację tkanek. Dzieje się tak, gdyż działanie kwasu askorbinowego pochodzenia naturalnego jest wzmacniane przez bioflawonoidy. Ponieważ preparatów witaminowych mamy w aptekach bez liku, nie narażając się na kryptoreklamę sugerujemy zapytanie aptekarza o środek o maksymalnie naturalnym składzie. Na pewno coś doradzi.

© 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone.